Γενικά

Επιστροφή έξι μεταβυζαντινών εικόνων στην Εκκλησία της Κύπρου

18 Νοεμβρίου 2010

Επιστροφή έξι μεταβυζαντινών εικόνων στην Εκκλησία της Κύπρου

Η συντονισμένη συνεργασία της Εκκλησίας της Κυπρου με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και το Υπουργείο Εξωτερικών οδήγησαν στην σημαντική επιτυχία της επιστροφής στην Εκκλησία της Κυπρου έξι μεταβυζαντινών εικόνων του 18ου  και 19ου αιώνος που είχαν κλαπεί από την Κυπρο μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Η ομάδα των έξι εικόνων βρισκόταν στην κατοχή φιλόκαλης και ευσεβούς οικογένειας στο Μοναχο της Γερμανίας.

Έχοντας υπόνοιες για την πιθανότητα προέλευσης των εικόνων, την κατεχόμενη Κυπρο, επικοινώνησαν με την πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο και ζήτησαν την διερεύνηση της υπόθεσης.

Μετά την ενημέρωση της Εκκλησίας από το Υπουργείο Εξωτερικών και την εξέταση των εικόνων από τούς βυζαντινολόγους κ. Α. Παπαγεωργίου και κ. Κυριάκο Παπαϊωακείμ τεκμηριώθηκε επιστημονικά η κυπριακή προέλευση των εικόνων.

Όλες οι εικόνες είναι έργα της σχολής  αγιογραφίας της Μονής του Αγίου Ηρακλειδίου που άκμασε στην Κυπρο κατά τον 18ο και το πρώτο μισό του 19ου αιώνος. Πρόκειται για:

1) Μεγάλη εικόνα του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου (1762) δωρεά του Αγ. Παναρέτου Μητροπολίτη Παφου, σε ναο της κατεχόμενης Κυπρου.

2) Μικρή εικόνα του Αγ. Ιωάννη του Θεολόγου (18ος αι.) από το εικονοστάσιο της Μονής Παναγίας Τοχνίου.

3) Μικρή εικόνα του Αγ. Ηρακλειδίου (18ος αι.)

4) Μικρή εικόνα του Αγ. Αναργύρων, Κοσμά και Δαμιανού (1810)

5) Μικρή εικόνα της Βαϊοφόρου (18ος αι.) και

6) Μικρή εικόνα της Βαπτισης του Χριστού (1792)

Ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, Αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Κυπρου στούς Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, κατόπιν συνεννοήσεως μετέβη και συνάντησε την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου την οικογένεια που είχε στην κατοχή της τις ανωτέρω εικόνες.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, αφού παραδόθηκε η επιστημονική τεκμηρίωση που βεβαιώνει την κυπριακή προέλευση των εικόνων, αυτές αποδόθηκαν στον Εκπρόσωπο της Εκκλησίας με την ευχή της σύντομης αποκατάστασης τους στούς χώρους λατρείας, που βέβηλα και ιερόσυλα χέρια τις απομάκρυναν.

Στην ευγενή οικογένεια η οποία ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, επιδόθηκε σύγχρονη μικρή εικόνα του ιδρυτή της Εκκλησίας της Κυπρου, Αποστόλου Βαρνάβα καθώς και ευχαριστήρια επιστολή.

 

πηγή: romfea.gr