Ουρικό οξύ: αλλάξτε συνήθειες και καταπολεμήστε το
26 Νοεμβρίου 2012
Η αύξηση του ουρικού οξέος σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο συνήθη ιατρικά ευρήματα, τα οποία ωστόσο συχνά δεν εμφανίζουν συμπτώματα και «αποκαλύπτονται» μόνο έπειτα από σωστό ιατρικό έλεγχο.
Δεδομένου ότι, βασικό ρόλο στην εμφάνισή του παίζει η διατροφή, το click@Life σας παρουσιάζει 7 τρόπους για να μειώσετε το ουρικό οξύ αλλάζοντας απλά τη διατροφή σας.
1. Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε. Το ιδανικό είναι 10 με 12 ποτήρια νερό την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό αποβάλλετε τα «περισσεύματα» του ουρικού οξέος, που έχετε στο σώμα σας.
2. Αποφύγετε τα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε πουρίνες. Κόκκινο κρέας, εντόσθια, πουλερικά (και ειδικά γαλοπούλα), οστρακοειδή, σκουμπρί και σαρδέλες καλό θα είναι να μην τα προτιμάτε.
3. Αντίθετα, επιλέξτε τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες C και E. Ιδιαίτερα βοηθητικές είναι και οι πολυβιταμίνες.
4. Στον τομέα των φρούτων, τα κεράσια, οι φράουλες και τα βατόμουρα είναι ότι καλύτερο θα μπορούσατε να επιλέξετε. Ειδικά μάλιστα τα κεράσια ενδείκνυνται για να ανακουφιστείτε από την ουρική αρθρίτιδα.
5. Για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να «ξεπλύνει» τις πουρίνες, καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
6. Φυσικά, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι μοναδική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό σας, αλλά εάν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος σας, θα πρέπει να ξεχάσετε τα σπαράγγια, τα μανιτάρια και το κουνουπίδι.
7. Μία τελευταία διατροφική συμβουλή, που θα σας βοηθήσει να συμβάλετε στη μείωση του ουρικού οξέος είναι το ξύδι από μηλίτη. Μπορεί να μην σας καλύπτει γευστικά αλλά το συγκεκριμένο προϊόν είναι πολύ καλό στο να μειώνει τα επίπεδα του οξέος και να ανακουφίζει από τον πόνο. Ωστόσο θυμηθείτε ότι πρέπει να είναι πρωτόλειο προϊόν, χωρίς πρόσθετα. Το ξύδι από μηλίτη μάλιστα, μπορείτε να το εφαρμόσετε και τοπικά.
Βέβαια αν και οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν αρκετά, έχετε υπόψη σας ότι σημαντικό ρόλο παίζουν ακόμα το βάρος σας, η ιατρική σας κατάσταση, οι διατροφικές συνήθειες, το pH του οργανισμού σας, το οικογενειακό background σας κλπ.
Πηγή:clickatlife.gr