Γενικά

Τα σχολεία αρχίζουν – Κάνατε τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο;

10 Σεπτεμβρίου 2014

Τα σχολεία αρχίζουν – Κάνατε τον απαραίτητο ιατρικό έλεγχο;

300x200_SMV1-2

Τα σχολεία ανοίγουν, όμως πριν στείλουμε τα παιδιά μας είναι σημαντικό να έχει προηγηθεί ο προληπτικός έλεγχος της υγείας του παιδιού. Έτσι, οι γονείς σε συνεργασία με τον ιατρό θα ενημερώσουν τον δάσκαλο ή και το σχολείο – εφ’ όσον κρίνεται αναγκαίο- για ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας του παιδιού και τις ιδιαίτερες ανάγκες που μπορεί να υπάρχουν.

Ο έλεγχος υγείας κάθε παιδιού είναι καλό να γίνεται κάθε χρόνο, όμως δεν πρέπει να τον παραλείπουμε ποτέ όταν το παιδί ξεκινά το σχολείο, δηλ. πριν την πρώτη δημοτικού.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ελέγχου υγείας, γίνεται ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του παιδιού μας και, αν χρειαστεί, θα συμπληρωθεί. Ο πλήρης ιατρικός έλεγχος περιλαμβάνει την εξέταση στον παιδίατρο, στον οφθαλμίατρο και στον οδοντίατρο.

Κάνατε εμβόλια;

Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τον έλεγχο των εμβολίων: ο παιδίατρος θα ελέγξει στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού εάν έχουν γίνει όλα τα εμβόλια που συνιστώνται για την ηλικία του και αν υπάρχουν αναμνηστικές δόσεις που χρειάζεται να γίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Τρώτε σωστά;

Ο ιατρός θα συζητήσει με τους γονείς για τη διατροφή του παιδιού, ενώ θα γίνουν οι σωματομετρικές μετρήσεις – το βάρος, το ύψος και η περίμετρος της μέσης – και θα υπολογιστεί ο δείκτης μάζας σώματός του. Η έγκαιρη διάγνωση σε περίπτωση παχυσαρκίας έχει μεγάλη σημασία, ώστε η παρέμβαση να είναι άμεση και αποτελεσματική.

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο παιδίατρος θα εξετάσει:

  • Αν το παιδί πάσχει από κάποιας μορφής αλλεργία, δερματίτιδα, αλλεργική ρινίτιδα ή και άσθμα.
  • το σφυγμό, την καρδιά και τις αναπνοές του παιδιού – για τυχόν φυσήματα,
  • την κοιλιά, τα γεννητικά όργανα του παιδιού (για περίπτωσεις κρυψορχίας, η πρώιμης ήβης ή κήλες).
  • την σπονδυλική στήλη του παιδιού για την εμφάνιση σκολίωσης ή κύφωσης
  • θα μετρήσει την αρτηριακή του πίεση, γιατί η αρτηριακή υπέρταση τείνει να εμφανίζεται πλέον σε παιδιά ή εφήβους.
  • τις αμυγδαλές του παιδιού για να διαπιστωθεί αν είναι υπετροφικές,
  • τα αυτιά με ωτοσκόπιο, ενώ θα διαπιστωθεί ότι η ακοή του είναι καλή.

Σε περίπτωση που το παιδί έχει κάποια χρόνια ασθένεια ή παίρνει τακτικά ένα φάρμακο θα πρέπει να καταγραφεί πόσες δόσεις χρειάζονται ή αν χρειάζεται να το παίρνει όταν βρίσκεται στο σχολείο.

Έχει επίσης σημασία να συζητηθούν με τον ιατρό τυχόν προβλήματα συμπεριφοράς (κοινωνικότητας ή επιθετικότητας) ή μαθησιακές δυσκολίες, αν έχει άλλη εμπειρία από παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο και πώς ήταν αυτή ή αν έχουν εντοπιστεί προβλήματα στη γραφή ή την ανάγνωση.

Επίσης, αν είναι εκπαιδευμένο στην τουαλέτα ή αν έχει μάθει τα απαραίτητα για την ηλικία του σε θέματα οδικής ασφαλείας για την πρόληψη ατυχημάτων.

Αφού ολοκληρωθεί η εξέταση, ο παιδίατρος θα βεβαιώσει εγγράφως αν το παιδί μπορεί να συμμετέχει σε όλες τις σχολικές δραστηριότητες, αλλιώς θα παραπέμψει το παιδί σε ειδικό για το πρόβλημα που ενδεχομένως υπάρχει. Επίσης, θα συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας του παιδιού.

Ο οφθαλμίατρος θα εξετάσει αν υπάρχουν μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός, στραβισμός και ο οδοντίατρος τη γενική κατάσταση των δοντιών και αν έχουν τερηδόνα.

Ατομικό δελτίο υγείας του παιδιού

Το ατομικό δελτίο υγείας του παιδιού είναι σημαντικό να το προμηθευτούν οι γονείς και να ανατρέχουν σε αυτό κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να είναι ενήμεροι για την υγεία των παιδιών τους.

Βιβλιογραφία:

http://www.cdc.gov,

http://www.familylife.gr,

http://www.docstoc.com,

http://www.ika.gr

Πηγή: neaygeia.gr