«Ai Weiwei, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης» (Κατερίνα Χουζούρη)
27 Αυγούστου 2016
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προγραμματίζει για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μια σειρά ξεναγήσεων στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Οκτωβρίου. Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη στις 18.00μ.μ., κάθε Σάββατο στις 11.00π.μ. και στις 14.00μ.μ. και κάθε Κυριακή στις 11.00π.μ. και στις 14.00μ.μ.
Η έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic», είναι η πρώτη μεγάλη έκθεση του δημοφιλούς καλλιτέχνη και ακτιβιστή στην Ελλάδα, αλλά και η πρώτη παρουσίαση έργων του σε αρχαιολογικό μουσείο, παγκοσμίως. Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει το ελληνικό κοινό στην καλλιτεχνική προσέγγιση του Ai Weiwei, μέσα από τα έργα του, ενώ έμφαση δίνεται στις δράσεις που ανέπτυξε ο καλλιτέχνης τους τελευταίους μήνες που πέρασε στην Ελλάδα, καταγράφοντας την προσφυγική κρίση.
Μετά από πρόσκληση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο καλλιτέχνης επισκέφτηκε την Αθήνα και τη Λέσβο, όπου και εγκατέστησε το εργαστήριό του. Η συνεργασία αυτή, ξεκίνησε το 2015. Ορισμένα από τα έργα του που έγιναν στη Λέσβο, συμπεριλαμβάνονται στην έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic».
Μεταξύ των πολλών δημοφιλών έργων του που φιλοξενούνται, συμπεριλαμβάνονται τα Divina Proportione (2012), Mask (2011), Cao (2014) και Grapes (2011).Ένα από τα νέα έργα που δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση είναι το Standing Figure (2016), ένα γλυπτό το οποίο παραπέμπει άμεσα στα ειδώλια τύπου Σπεδού που κυριαρχούσαν κατά την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο (2800-2300 π.Χ), ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα νέα έργα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης κατά την παραμονή του στη Λέσβο.
Ο Ai Weiwei γεννήθηκε στο Πεκίνο το 1957 και είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής, ακτιβιστής, έχει ασκήσει δριμύτατη δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Ai Weiwei είναι γνωστός για τα γλυπτά και τις μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του, που συνδέουν την παραδοσιακή τέχνη και νοοτροπία της Κίνας (επαναχρησιμοποιεί υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο, μάρμαρο και ίασπιν[1]), με το παρόν της.
Υπενθυμίζεται ότι το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (το οποίο ιδρύθηκε το 1986 και «φιλοξενεί» περισσότερα από 3000 εκθέματα της κυκλαδικής, αρχαίας ελληνικής και κυπριακής τέχνης), έχει ως στόχο τη μελέτη και την προβολή των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου και της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στην κυκλαδική τέχνη της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Κατερίνα Χουζούρη
[1] Ημιπολύτιμος λίθος