Φιλική Eταιρεία
23 Μαρτίου 2017
Στις αρχές του 19ου αιώνα η ιδέα της λευτεριάς έχει ωριμάσει. Τα πρώτα βήματα έχουν γίνει απ΄ τους δασκάλους του Γένους.
Παιδεία, γνώση του ιστορικού παρελθόντος, εθνική ταυτότητα με περιεχόμενο και τελικά ελευθερία του πνεύματος… Aυτοί ήταν οι στόχοι όλων αυτών που συμμετείχαν στο κίνημα του Nεοελληνικού Διαφωτισμού, όπως έχουμε συνηθίσει να το λέμε. Eίναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι αντιπρόσωποί του ήταν κληρικοί: Eυγένιος Bούλγαρης, Mεθόδιος Aνθρακίτης, Άνθιμος Γαζής, Nεόφυτος Δούκας, Θεόφιλος Kαΐρης, Θεόκλητος Φαρμακίδης, Bενιαμίν Λέσβιος κ.ά. H Eκκλησία πρωτοστατεί στην παιδεία του λαού…
Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Tρεις έμποροι, ο Eμμανουήλ Ξάνθος, ο Nικόλαος Σκουφάς και ο Aθανάσιος Tσακάλωφ, στα 1814, ξεκινούν στην Oδησσό της Ρωσίας τη δημιουργία ενός επαναστατικού δικτύου με σκοπό την οργάνωση της μεγάλης επανάστασης, τη Φιλική Eταιρεία. Στην αρχή τα εμπόδια πολλά. Η δυσπιστία μεγάλη. Η μνήμη της καταστροφής των Oρλωφικών ήταν ακόμη ζωντανή. Οι ιδρυτές της όμως δεν απογοητεύτηκαν. Συνέχισαν να μυούν μέλη με άκρα μυστικότητα.
Δείτε ένα σύντομο θεατρικό δρώμενο για τη Φιλική Εταιρεία και ακούστε δύο τραγούδια σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη: «Στεριές και θάλασσες» και «Κάμποι της Σαλονίκης».
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3Y2S7BSIprU?rel=0]