7+1 tips ασφαλείας για το σπίτι την περίοδο των διακοπών
18 Αυγούστου 2013
Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι οι κατεξοχήν μήνες διακοπών για την Ελληνική οικογένεια. Κάτι που συνεπάγεται απουσία για κάποιες ημέρες ή και εβδομάδες από το σπίτι. Έτσι, γίνεται ταυτόχρονα και η …αγαπημένη περίοδος των διαρρηκτών!
Εδώ, ας επικεντρωθούμε, σε μερικά βασικά tips που αφορούν την ασφάλεια του σπιτιού μας την περίοδο που θα λείπουμε διακοπές – για να έχουμε το κεφάλι μας όσο γίνεται πιο ήσυχο!
1. Ένα σημαντικό ποσοστό των διαρρήξεων γίνεται (όπως καταδεικνύουν οι σχετικές στατιστικές) χωρίς τη χρήση σχετικών εργαλείων – οι »εισβολείς» δηλαδή μπαίνουν από ανοιχτά παράθυρα ή πόρτες. Φροντίζουμε λοιπόν σχολαστικά, προτού φύγουμε, ν’ ασφαλίσουμε πόρτες και παράθυρα – ακόμη και σε σημεία του σπιτιού που εκ πρώτης όψεως δεν τα θεωρούμε »υψηλού κινδύνου».
2. Ενεργοποιούμε το σύστημα συναγερμού – εφόσον διαθέτουμε.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του είναι ότι λειτουργεί πολύ αποτρεπτικά καθώς οι διαρρήκτες ανησυχούν για την πιθανότητα εμφάνισης της αστυνομίας αλλά και το γενικότερο ξεσηκωμό της γειτονιάς όταν ηχήσει η »σειρήνα».
3. Δεν αφήνουμε κλειδί του σπιτιού κάτω από γλάστρες, πατάκια κ.ο.κ. Αυτά γινόντουσαν πριν από πολλά χρόνια όταν οι καιροί ήταν πιο …αθώοι.
4. Αφήνουμε κάποιο κλειδί σε συγγενείς ή φίλους που έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη μήπως και προκύψει κάποιο απρόοπτο την περίοδο που θ’ απουσιάζουμε.
5. Συνεννοούμαστε με κάποιο γνωστό που δε θα λείπει το διάστημα της απουσίας μας, να παίρνει από το γραμματοκιβώτιο της αλληλογραφία μας καθώς η συσσώρευσή της εκεί είναι προφανής ένδειξη της παρατεταμένης απουσίας μας.
6. Προσοχή: το ν’ αφήσουμε κάποιο φως μονίμως αναμμένο σε κάποιο δωμάτιο καθόλη τη διάρκεια της απουσίας μας φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα: την προδίδει. Γι’ αυτό, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, καλό είναι να εγκαταστήσουμε κάποιο χρονοδιακόπτη που θ’ ανάβει και θα κλείνει τα φώτα κατά άτακτα χρονικά διαστήματα.
7. Εγκαθιστούμε στο φωτιστικό της εισόδου μια λάμπα νέου τύπου – από αυτές με αισθητήρα φωτός, που ενεργοποιούνται όταν πέσει ο ήλιος και κλείνουν όταν ξημερώσει . Έτσι η κεντρική είσοδος θα είναι φωτισμένη κάθε βράδυ χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.
8. Τέλος, αποφεύγουμε ν’ αναφερόμαστε στο διάστημα που θα λείψουμε από το σπίτι όταν συζητάμε σε δημόσιους χώρους. Πότε δεν ξέρουμε ποιο αυτί θα το ακούσει… Και βέβαια, αποφεύγουμε ν’ αναφέρουμε οτιδήποτε σχετικό, στο χώρο των social media.
Εφαρμόζοντας τα παραπάνω tips, δε σημαίνει ότι είμαστε εξασφαλισμένοι απόλυτα. Θα μας βοηθήσουν όμως ν’ αυξήσουμε σημαντικά τα δεδομένα ασφαλείας του σπιτιού μας για το διάστημα που θα βρισκόμαστε σε διακοπές. Και όπως είναι φυσικό όσο περισσότερο δυσκολεύουμε τους επίδοξους διαρρήκτες τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αποφύγουμε τελικά την διάρρηξη.
Πηγή: praktikesidees.gr